Geoblog.pl    gucio    Podróże    Francja, Monaco - Lazurowe Wybrzeże    Festiwal przyćmił wszystko.
2024
maj

Festiwal przyćmił wszystko.

Francja
Francja, Cannes

Do Cannes jedziemy autobusem. Droga szybko zleciała bo i widoki piękne. W Cannes właśnie rozpoczyna się festiwal filmowy więc liczymy się z tym że będzie mnóstwo ludzi. I tak jest. Z dworca autobusowego idziemy prosto do Pałacu Festiwalowego,wewnątrz którego organizowane są najważniejsze festiwale, wydarzenia i kongresy..Czerwony dywan rozłożony ale wkoło pełno barierek. Niezliczone tłumy fanów filmu. Ciężko się nawet przemieszczać. Uciekamy do starej części miasta. Jest trochę pod górę ale już mniej ludzi. Na samej górze jest zamek Château de la Castre. Jego zadanie to obrona wybrzeża a obecnie muzeum. Podziwiamy również piękne widoki ze wzgórza zamkowego. Obok zamku stoi wzniesiony w XVI wieku kościół Église Notre-Dame d’Espérance. To połączenie gotyku z renesansem. Przetrwały tu mury obronne które są świetnym punktem widokowym na Cannes. Wracając ze wzgórza chodzimy po uroczych uliczkach starego miasta. Ponownie jesteśmy na promenada de la Croisette. To dwu kilometrowa arteria obrośnięta palmami wzdłuż piaszczystych plaż oraz drogich hoteli, restauracji i sklepów. Jeszcze trochę spaceru po przystani gdzie w czasie festiwalu cumuje wiele luksusowych jachtów. Spotkaliśmy ekipę filmowców z Polski ale byli zapracowani przygotowaniami do wywiadów. Mieliśmy jeszcze kilka miejsc do odwiedzenia ale zrezygnowaliśmy. Tu dziś wszyscy żyją festiwalem.

zula
zula - 2025-01-24 08:54
Wyjazd bardzo ciekawy, zdjęcia fantastyczne...miło było powspominać - dziękuję i pozdrawiam .

zwiedził 11.5% świata (23 państwa)
Zasoby: 170 wpisów170 103 komentarze103 1580 zdjęć1580 1 plik multimedialny1

09.05.2024 - 17.05.2024